MUSLIMAH PEMBANGUN UMMAH

DIMANA BUMI DI PIJAK...DI SITU ISLAM DI JUNJUNG...


Sekarang ni tengah study week...tinggal dlm seminggu jer lagi nk final...ana start final 4/11-11/11....jadual yang padat..setiap hari ada test kecuali 7 dan 8 haribulan...takut rsenya nk hadapi....kepada pembaca2 yang ade jln2 kat blog ni..doakan ana yea...ni subjek yg kena ambik sem ni....

1-Tamadun Islam & Tamadun Asia
2-Hubungan Etnik
3-Bahasa Arab 1
4 Bahasa Arab 2
5-English 1(xde final..lbh pd present)
6-English 2
7-Teknologi Maklumat
8-Hifz Quran(xde final...final sem 6 nanti...)

Hari ni rasa nk rehat jap..saje tulis2 kat blog..mengadap buku jer tension jgk kan...
Kepada sahabat2 di USIM,UDM,UTM,UPM,KUIN,UM...dan semualah yg menduduki peperiksaan akhir ni..semoga berjaya..maan taufik wa najah fil imtihan insyaAllah...

Ada sahabat ajar spy banyakkan amalan membaca yasin setiap pagi, surah al-fath setiap hari dan utk membuka tumpuan study baca surah yusuf ayat 76 dan surah ibrahim ayat 27...moga mendapat manfaat bersama...yang penting usaha+doa+tawakal=berjaya...insyaAllah...

.............Salam imtihan buat semua.............

Syair ni ana present kat kelas utk subjek Bahasa Arab..wajib kena present..terpaksalah...syair ni ada shbt ym yg bg..k.amirah kat mesir..syukran jazilan...syair arab ni bacanya xmcm syair melayu..baca macam sajak..jadi masih terjg lglah cara pembacaannya utk muslimat ni…lgpun ana pun taktau mcm manelh bc hr present tu…syair ni oleh Imam Abdullah Al-Haddad...

Sama2lah hayati maknanya...

قَدْ كَفَانِي عِلْمُ رَبِّي


قَدْ كَفَانِي عِلْمُ رَبِّي

Cukup bagiku pengetahuan Tuhanku

مِنْ سُؤَالِي وَاخْتِيَارِي

Daripada permintaan dan usahaku

فَدُعَـائِي وابْتِهـَالِي

Doa serta permohonanku

شَـاهِدٌ لِي بِافْتِقَارِي

Sebagai bukti pada kefakiranku

فَلِهَذَا السِّرِّ أَدْعُـو

Oleh kerana rahsia itu aku berdoa

فِي يَسَارِيْ وَعَسَارِي

Pada saat aku senang dan susah

أَنَا عَبْدٌ صَارَ فَخْرِي

Aku adalah hamba, menjadi kebanggaanku

ضِمْنَ فَقْرِي وَاضْطِرَارِي

Dalam kefakiran dan keperluanku

يَا إِلَـهِي وَمَلِيْـكِي

Wahai tuhanku yang memiliki aku

أنْتَ تَعْلَمُ كَيْفَ حَالِي

Kau Maha tahu akan keadaanku

وَبِمَا قَدْ حَـلَّ قَلْبِـي

Dan apa yang berada dalam hatiku

مِنْ هُمُوْمٍ وَاشْتِغَالِـي

Dari kesedihan dan kesibukanku

فَتَـدَارَكْنِي بِلُطْفٍ

Maka tolonglah aku dengan kelembutan

مِنْكَ يَا مَوْلَى الْمَوَالِي

Dari-Mu Wahai Tuhan seluruh hamba

يَا كَرِيْمَ الْوًَجْهِ غِثْنِي

Wahai yang Maha Pemurah tolonglah hamba

قَبْلَ أنْ يَفْنَى اصْطِبَارِي

Sebelum lenyap kesabaran hamba

يَا سَرِيْعَ الْغَوْثِ غَوْثًا

Wahai pemberi pertolongan dengan segera

مِنْكَ يُدْرِكْنَا سَرِيْعًا

Berilah kami dengan segera pertolongan-Mu

يَهْزِمُ الْعُسْرَ وَيَأْتِي

Yang dapat menghilangkan kesulitan dan dapat mendatangkan

بِالَّذِي نَرْجُو جَمِيْـعًا

Dengan apa-apa yang kami harapkan semua

يا قَرِيْـبًا يا مُجِيْـبًا

Wahai yang Maha dekat, dan menjawab

يا عَلِيْمًا يا سَمِيْـعًا

Wahai yang Maha mengetahui dan mendengar

قَدْ تَحَقَّقْتُ بِعَجْزِي

Aku mengaku akan kelemahanku

وخُضُوْعِي وانْكِسَارِي

Dan ketaatan serta kesedihanku

لَمْ أَزَلْ بِالْبَابِ وَاقِفْ

Aku sentiasa menunggu di hadapan pintu rahmat-Mu

فَارْحَمَنْ ربِّي وُقُوْفِي

Wahai Tuhanku berikanlah rahmat padaku

وبِوَادِي الْفَضْلِ عَاكِفْ

Pada lembah kurnia-Mu aku berada

فَأَدِمْ ربِّي عُكُـوْفِي

Wahai Tuhanku tetapkanlah keberadaanku disana

ولِحُسْنِ الظَّنِّ لاَزِم

Aku sentiasa mempunyai prasangka baik

فَهُوَ خِلِّي وحَلِيْفِي

Ia (prasangka baik) adalah teman dan kawanku

وأَنِيْسِي وجَلِيْسِي

Juga penyenang bagiku dan yang setia bersamaku

طُوْلَ لَيْلِي ونَهَارِي

Sepanjang malam dan siangku

حَاجَةً فِي النَّفْسِ يَا ربّ

Wahai Tuhanku, dalam jiwa ini terdapat hajat

فَاقْضِهَا يا خَيْرَ قَاضِي

Tunaikanlah Wahai yang Maha Menunaikan

وأَرِحْ سِرِّي وقَلْبِي

Tenteramkanlah rahsia dan hatiku

مِنْ لَظاَهَا والشُّوَاظِ

Dari kebimbangan dan pergolakannya

فَالْهَنَا والْبَسْطُ حَالِي

Sungguh aku akan berada dalam ketenteraman dan ketenangan

وشِعَارِي ودِثَارِي

Dan juga (ketenteraman dan ketenangan) menjadi pakaianku

الوقت كالسيف

MUJAHIDAH ISLAM

My photo
Tiada terjangkau kudrat diri untuk menjadi sekojar al-kauthar milik Rasulullah..hanya sekadar setitis mata air..sejernih salsabila buat penebus dahaga sang musafir di padang pasir..
DA'IE IBARAT TIRAM DILAUT..DIHIRIS PEPASIR TERCALARLAH IA..SUNGGUHPUN TERLUKA..TETAP TERPENDAM..SUNGGUHPUN PEDIH..TETAPI DISIMPAN..NAMUN AKHIRNYA DIBALAS MUTIARA..

Total Pageviews

UKHWAH FILLAH

MUSLIMAH PEMBANGUN UMMAH

MUSLIMAH PEMBANGUN UMMAH
Powered by Blogger.

Followers