MUSLIMAH PEMBANGUN UMMAH

DIMANA BUMI DI PIJAK...DI SITU ISLAM DI JUNJUNG...

Salam…

Alhamdulillah selamat sampai ke kampus..bertolak pukul 10 pagi tp sampai 7malam..slps karak,terlepas jalan..bila dah terlepas maka sesatlah jadinya…dlm 1 jam lebih jugak sesat..macam2 jalan masuk..tp salah..lbh kurang 3-4 tol jgk lalu..nsb baik xbyk sgt duit hbs kat tol..nk kate tention mmg tention..tp byk tawakal pd Allah..yg tak boleh lupanya..ingatkan terlepas lagi jalan..rupanya xpun,oleh krn nk tgk penunjuk jalan..terpaksa guna lampu kecemasan utk undur kereta..siap boleh u-turn lg kat lebuh raya tu…nsb baik kereta xbanyak..semua kereta yg lalu mst tgk..yealah..satu2nye kereta yg mengadap arah bertentangan jalan..memang pengalaman yg xbleh lupa..kebetulan pulak kereta byk sgt semalan..jem..dah la salah jalan..jalan jem pulak tu..penanda jalan pulak sekejap ade tls ke seremban kejap xde..pening kepala..


Tol last ke johor bharu..tny org yg jg tol tu..nsb baik blh ke seremban jgk lalu jln tu..alhamdulillah..selamat sampai walaupun dlm pkl 7..smp jer..penat sgt2 berjam2 drive..pengalaman..lepas ni kena lbh peka pd jalan..esk start sem baru..semoga semuanya dipermudahkan..esk jugak kena dftr koko..sem lps x ambk sbb yg tinggal koir dan teater jer..sem ni dah pakat dgn sahabat2 nk ambil kompang..pemakaian bebas..xde timbul perkara2 yg memudaratkan jati diri sebagai muslimah..smg berjalan lancar..insyaAllah..ana doakan smg sahabat2 yg duk kat mane2 U sekalipun..smg berjaya..





Untuk mendptkan BIBIR yg menawan,seringkali ucapkan kata-kata kebaikan..
Utk mendptkan MATA yg indah,carilah kebaikan pd setiap org yg kita temui..
Utk dptkan BADAN yg sihat dan langsing,bahagilah makanan dgn yg kelaparan..
Utk dptkan RAMBUT yg lembut dan indah,mintalah seorg anak kecil utk mengusapnya dan menyisirnya setiap hari..

Utk dapatkan SIKAP dan TUBUH yg baik,berjalanlah dgn segala ilmu pengetahuan..
dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian..
Manusia..hamba Allah yg baik,sempurna,jauh melebihi segala ciptaan lain di bumi ini..
Lantas dgn itu,kita perlu ada perubahan..menuju kebaikan ..agar sentiasa diampuni..
Jadi..sentiasa berbuat baik sesama insan..
Jangan sampai ada rasa dendam,dengki yg meluap..

Apabila anda sudah lakukan semua itu..
Ingatlah sentiasa....
Kita hidup dgn sifat toleransi sesama insan..akan sentiasa ada tangan yg menghulurkan pertolongan..
Semakin bertambah usia kita..Kita patut bersyukur dgn 2 tangan yg ada..
satu utk diri sendiri dan satu lg utk org yg memerlukan..

Kecantikan wanita bkn terletak pd pakaian yg dikenakannya..
Bkn pada bentuk tubuhnya..bkn pada warna gincu yg dicalit pd bibirnya..
bkn pd barangan yg diperagakannya..

Tapi...
Kecantikan wanita adalah pd pandangan matanya..cara dia memandang dunia..
cara dia mentafsirkan apa yg berlaku di sekelilingnya..
krn di mata wanita adalah tmpt utk menuju gerbang hati manusia..
Dimana cinta akan bertaut hingga ia berkembang..

Kecantikan wanita jg bkn segalanya terletak pd wajahnya..
Kecantikan abadi terpancar dari hati yg tulus suci dan murni..
Membenih cinta dgn segala jiwa dan raga..
Agar cinta tumbuh sentiasa seadanya..
Tanpa hentinya...


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Salam...

Dalam 2 hari lg dah nak hbs cuti sem..nmpknye dah kena balik U semula lah..sem baru..tahun baru..azam baru..ddk kat rmh xlah lama sgt...boring jugak duk rmh..tak buat ape..nasib baik ada juga join program luar..join program Nisa' Dungun dan ikuti program di Trg...

Program 2 hari bersama Nisa' ni jadi fasilitator utk adik2 sekolah berumur 10-18 tahun..oklh..nk kate smpkan ilmu,xjgk..lebih kpd perkongsian..mcm2 ragam adik2 ni..bila di tny kenapa org2 skrg ni suka pakai baju ketat,tak tutup aurat..ada sorang adik ni kate..sajer..ego..nak tunjuk lawa..bila ditny xtau ke smue tu aurat..mereka kate tau..tp entahlah..dok sedar..dok dapat hidayah..hidayah tu tak kan datang kalau tak dicari...adik2 ni diajar tntg haid,istihadhah,solat dan mcm2 lagi..program ni utk adik2 muslimat jer..jd senanglah nk urus...sambut awal tahun 1431H pun kat program..baca doa akhir dan awal tahun bersama adik2..kalau tak join program ni mgkn ana sendiri pun terlupa maal hijrah...

20 hb join program kat Trg anjuran Dewan Muslimat Trg utk anak2 negeri Trg...seharian..byk input yg dapat..lps hbs program..menuju ke Hulu K.berang..join prgrm lain plk dgn adik2 lain..xtau plk tmpt program jauh..rasenya first time g sane..jalan2 kat sane pun bleh tahan..byk yg rosak..tayar kereta xtau lah mcm mane..bwh ni gmbr time join prgrm kat Trg..tp gmbr ni ambk kat blog lain..nk ltk gmbr yg ambk dr kamera tp xde wayar..lupa nk bw balik..alhamdulillah dkt2 700 yg hadir..




Lps ni kena bg tumpuan kat study plk..result dah kluar..bersyukur dgn apa yg dapat..itu usaha yg dibt..tp kena struggle lagi..byk kekurangan dah kelemahan..insyaAllah..tahun baru ni..azam baru..pencapaian akademik pun baru dan lbh mantop..insyaAllah..ana doakan sahabat2 ana yg lain mendpt yg terbaik..tahun baru,maal hijrah..perkara 1 sekali..perbaharui niat..tambah amal seiring gerak kerja Islam...bt yg terbaik dlm apa jua perkara disusuli dgn keredhaan Allah..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Salam Maal Hijrah 1431..agak terlambat mengucapkannya..semoga tahun baru yg datang memberi azam yg baru bt diri kt utk menjadi lebih baik dr tahun sebelumnya...insyaAllah...tanamkan azam yg terbaik disamping menambah amal dlm gerak kerja Islam..

Sebuah kisah mengenai seorang sheikh di Indonesia iaitu Ust Rahmat Abdullah, patut dilihat oleh para pendakwah.Kisah yg menceritakan tntg perjalanan hidup seorg murabbi serta mehnah dan tribulasi yg perlu ditempuhinya dalam menyampaikan dakwah....


video

selamat menonton..moga dapat manfaat bersama..cerita ckp berbeza dgn ayat2 cinta dan ketika cinta bertasbih...unsur dakwah lbh menyerlah...

عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بَعَثَ
مُعَاذاً إِلَى الْيَمَنِ وَقَال لَهُ : "اِتَّقِ دَعْوَةَ الْمَظْلُوْمِ ، فَإِنَّهَا لَيْسَ بَيْنَهَا
وَبَيْنَ اللهِ حِجَابٌAlign Center


Ibnu Abbas r.a. meriwayatkan bahawa Nabi SAW telah mengutus Mu’adz ke Yaman dan Beliau berkata kepadanya : "Takutlah kamu akan doa seorang yang terzalimi, kerana doa tersebut tidak ada hijab (penghalang) di antara dia dengan Allah". H.R. Bukhari dan Muslim


Ketika Rasulullah SAW mengutus seorang sahabatnya yang bernama Mu’adz bin Jabal ke negeri Yaman untuk berdakwah di sana, Beliau memberikan beberapa pesan penting dalam mengajak manusia kepada kebenaran yang telah ajar olehnya SAW. Dalam hadits ini beliau berpesan kepada Mu’adz bin Jabal agar waspada dan takut akan doa orang yang terzalimi, kerana doa orang yang terzalimi tidak akan tertolak. Demikian pesan Rasulullah SAW : “ … doa tersebut tidak ada hijab (penghalang) diatara dia dengan Allah”. Oleh kerananya bersikap adil sentiasa harus ada pada diri setiap individu muslim.


Hancurnya Umat Tedahulu Kerana Kezaliman
Banyak kita dapati dalam Al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW hancurnya umat terdahulu disebabkan perilaku zalim yang mereka lakukan.


Fira'un Raja Kezaliman
Apa yang dilakukan oleh Fir’aun, sang raja kezaliman dan bala tenteranya kepada umat Nabi Musa AS jelas adalah penyebab musnahnya mereka dengan cara ditenggelamkan di laut merah. Di antara kezalimanan yang dilakukan Fir’aun dan bala tentaranya tersebut adalah mereka telah membunuhi anak-anak lelaki bani israil dan membiarkan anak-anak perempuan mereka hidup. Dengan perlakuan zalim ini, Nabi Musa AS pun mengajak kaumnya untuk memohon pertolongan kepada Allah SWT dan bersabar atas kezaliman ini.



Kemudian Nabi Musa AS berdoa kepada Allah SWT atas kehancuran dan kebinasaan Fir’aun dan para pengukutnya :


"رَبَّنَا إِنَّكَ آتَيْتَ فِرْعَوْنَ وَمَلأَهُ زِيْنَةً وَأَمْوَالاً فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا رَبَّنَا لِيُضِلُّواْ عَن سَبِيلِكَ رَبَّنَا اطْمِسْ عَلَى أَمْوَالِهِمْ وَاشْدُدْ عَلَى قُلُوبِهِمْ فَلاَ يُؤْمِنُواْ حَتَّى يَرَوُاْ الْعَذَابَ الأَلِيمَ


... Ya Tuhan kami, engkau telah memberi kepada Fir’aun dan para pegawai kaumnya berupa perhiasan dan harta kekayaan dalam kehidupan dunia. Ya Tuhan kami ini semua mengakibatkan mereka menyesatkan manusia (hamba-hamba-Mu), dari jalan-Mu. Ya Tuhan kami, binasakanlah harta-benda mereka dan kunci matilah hati mereka. Mereka tidak akan beriman dan kembali kepada jalan yang benar sebelum melihat siksaan-Mu yang pedih.” (Q.S. Yunus/10 : 88)


Orang Orang Yang Makbul Doanya
Ada ramai orang yang doanya tidak akan tertolak yakni maqbul, diantaranya :


Orang Yang Berpuasa
Di antara doa yang akan dikabulkan oleh Allah SWT adalah doa orang yang berpuasa, doanya akan Allah kabulkan hingga dia berbuaka puasa, namun tentunya puasa yang dia lakukan adalah puasa yang dilandasi oleh keikhlasan karena Allah SWT.


Pemimpin Yang Adil
Kepemimpinan adalah sebuah amanah besar yang dibebankan Allah SWT kepada orang-orang tertentu, bahkan kita semua adalah pemimpin untuk diri kita masing-masing, dan pada hari kiamat kelak Allah SWT akan memimta pertanggungjawapan atas kepemimpinan yang telah kita pikul selama kita menerima amanah tersebut di dunia ini.


Seorang pemimpin mulai dari PM sampai kepada jawatan yang paling rendah dan tentunya siapa pun kita ketika mendapati suatu amanah sebagai seorang pemimipin maka dituntut untuk berlaku adil dalam memimpin para pengikutnya. Oleh kerananya beruntung bagi mereka yang mampu berlaku adil dalam kepemimpinannya, Sehingga Allah SWT akan mengabulkan doa mereka.


Orang Yang Dizalimi
Hadits di atas juga memberi isyarat, siapapun kita, agar selalu berbuat adil dalam segala hal dan tidak melakukan perlakuan zalim, kalau seseorang berlaku zalim kepada orang lain maka nantikanlah akibat buruk dari perbuatannya itu, cepat atau lambat dia akan ‘menikmati’ doa orang yang teraniaya tersebut. Jadi, buatlah benteng pertahanan pada diri kita dengan tidak berbuat zalim terhadap orang lain dan berusaha untuk berlaku adil, kerana memang doa orang yang terzalimi sangat ‘makbul’ terhadap orang yang menzaliminya, sehingga Rasulullah SAW pun memberikan satu warning kepada kita bahwa orang yang terzalimi doanya akan terkabul walaupun sebelumnya ada penyebab doanya tidak terkabul seperti makanan orang tersebut didapat dari jalan yang haram alias tidak halal. Memang ada satu hadits Rasulullah SAW yang mengisyaratkan bahawa doa orang yang pakaian dan makanannya tidak halal, doanya tidak akan terkabul. Namun, misalnya orang seperti dia dizalami oleh seseorang, maka apabila dia berdoa, maka doanya yang dialamatkan kepada pelaku kezaliman tersebut akan terkabul.


Demikian semua itu adalah isyarat akan terkabulnya doa mereka sebagaimana sabda Rasulullah SAW berikut :


"ثَلاَثَةٌ لاَ تُرُدُّ دَعْوَتُهُمْ : اَلصَّائِمُ حِيْنَ يُفْطِرُ، وَاْلإِمَامُ الْعَادِلُ، وَدَعْوَةُ الْمَظْلُوْمِ يَرْفَعُهَا اللهُ فَوْقَ الْغَمَامِ، وَيَفْتَحُ لَهَا أَبْوَابَ السَّمَاءِ، وَيَقُوْلُ لَهَا الرَّبُّ : وَعِزَّتِيْ وَجَلاَلِيْ َلأَنْصُرَنَّكَ وَلَوْ بَعْدَ حِيْنٍ".


“Ada tiga orang yang doanya tidak akan tertolak : “Orang yang berpuasa hingga dia berbuka, pemimpin yang adil dan doa orang yang terzalimi, Allah akan angkat doa-doa tersebut di atas awan dan dibukakan untuknya pintu-pintu langit, kemudian Allah berfirman : “Demi keperkasaan-Ku dan keagungan-Ku, Aku pasti akan tolong kamu walau pun setelah melalui suatu masa“. H.R. Ahmad


Masih banyak lagi doa orang-orang yang apabila dia berdoa Allah SWT akan kabulkan doanya, seperti doa kedua orang tua kepada anaknya, doa orang yang dalam musafir, doa seseorang kepada saudara ketika dia tidak mengetahuinya dan masih banyak lagi tentunya


Semoga kita termasuk orang yang mendapatkan kemuliaan dari Allah SWT dengan dikabulkan doa dan harapan kita semua. Amin ya Rabbal ‘alamin

Salam...


Konvensyen Pendakwah Muda(22-25/11/2009)

Agak lama jugak x update blog,banyak program kat U..baru2 ni baru lepas join Konvensyen Pendakwah Muda peringkat kebangsaan di USIM..banyak ilmu yang dapat diperolehi kat sana..program yg cukup mantop..sepatutnya semua mahasiswa harus terlibat..amat rugi yg xmenyertainya..konvensyen ni menggabungkan semua IPTA di Malaysia..banyak isu yang dikupas dan dibincangkan..ahli2 penal yg dijemput jg penuh ilmu dan pengalaman..nak rakamkan..tp lupa bw kamera..ambil gambar jer..tu pun xbanyak..ade jgk rakam suara tp xdpt byklah..guna tlp jer..

(antara ahli penal yg dijemput..gambar kabur sbb dr jauh..)



ALSP & ELSP(1-8/12/2009)

Habis jer konvensyen trs blk kampung..yealah Hari Raya Aidil Adha tinggal 2 hari jer lg..tp,balik skjp jer 29 mlm kena blk USIM semula..kursus bahasa pulak..kali ni blk U..xbw kereta,terasa malas nk drive..bwh ni suasana di pg hari sblm ke kelas..beratur panjang...mcm2 keluhan,rungutan,perasaan marah ade..ade mengeluh bas dtg lambat..merungut letih berdiri lama tunggu bas dan marah bila ade dtg lewat,tiba2 duk kat barisan depan"memintas" kat kwn2 die..sape xmarah..bkn sikit,tp ramai yg bt mcm tu...ana pun sekali sekala hot jgk,tp marah dlm hati jelah..pagi2 dah rosakkan hati..istighfar jer peneman..ada jer yg sound..tp mrk xlayan pun..bt biase jer...mcm2 ragam dan sifat manusia yg ada..




Kursus berjalan dgn lancar selama 8 hari..tiap2 hari lalui hari yg sama..bermula dgn kursus Bahasa Arab 4 hari dan disambung kursus English 4 hari..kursus bahasa Arab ok,cuma bila time akhir tu ada persembahan pelajar..group ana kena boria,mmg terkejut sgt2,ana protes jgk time latihan tu,menari-nari plk..mane xmarahnya..time latihan ada lg lah..time persembahan ana cari alasan utk xjoin...alhamdulillah terselamat...

English best skt lah..lecturer pun best..happaning jer..selalu bt lawak & byk ajar ilmu baru..kalau ade ckp melayu jer ..trs dia ckp.."onglair please.."tu bhs perancis..mknnya english please....lecturer luar..hbs jer prgrm ambil gmbr kenanagan...

Alhamdulilllah semua berjalan lancar...skrg cuti hingga akhir bln 12...sem dpn msk sem baru plk..smg setiap langkah mendapat redha Allah..bila terfikirkan Jordan..mgkn dah xde harapan ke sana..skrg senyap jer..kalau dah msk sem 2 tp msh xde perkembangan lagi..ana mmg xkan pergi dah..trskan jer perjuangan di sini..mgkn ada hikmah disebaliknya....
Dimana pun kt berada yg pntg bagaimana kt memanfaatkan ilmu yg diperolehi...yg pntg seiring dgn keredhaan,rahmat dan kasih sayangNya...


الوقت كالسيف

MUJAHIDAH ISLAM

My photo
Tiada terjangkau kudrat diri untuk menjadi sekojar al-kauthar milik Rasulullah..hanya sekadar setitis mata air..sejernih salsabila buat penebus dahaga sang musafir di padang pasir..
DA'IE IBARAT TIRAM DILAUT..DIHIRIS PEPASIR TERCALARLAH IA..SUNGGUHPUN TERLUKA..TETAP TERPENDAM..SUNGGUHPUN PEDIH..TETAPI DISIMPAN..NAMUN AKHIRNYA DIBALAS MUTIARA..

Total Pageviews

UKHWAH FILLAH

MUSLIMAH PEMBANGUN UMMAH

MUSLIMAH PEMBANGUN UMMAH
Powered by Blogger.

Followers